Flere og flere får øjnene op for hvor sjovt og udfordrende det er at cykle i skoven. Det giver sved på panden, mudder på benene og en særlig oplevelse af naturen, landskabet og vind og vejr.

På få er mountainbike blevet en populær måde for rigtig mange til at komme ud i naturen. Det er ikke alle mountainbikeryttere, der er vant til at færdes i naturen og kender reglerne for, hvor man må køre og hvordan man viser hensyn til andre.

Mountainbikernes naturlov
For at undgå misforståelser, uheldige situationer og konflikter mellem de forskellige gæster i skovene er det bedst, at alle viser hensyn til hinanden. Så får alle endnu bedre oplevelser i vores fælles natur. 

Danmarks Cykleunion, Naturstyrelsen, Danmarks Idrætsforbund, DGI og Friluftsrådet har samlet en række regler og gode råd til mountainbikere i "Mountainbikernes naturlov". Den fortæller både, hvad der er tilladt og hvad der bare er god stil i naturen.

Kør hvor du må 

  • I naturen må du kun cykle på veje og stier.
  • Undgå at køre på afmærkede ridestier, vandreruter o.l. uden for skovvejene.
  • Kør ikke på fortidsminder, gravhøje, diger og trapper.
  • Kør ikke i private skove fra solnedgang til kl. 6 næste morgen.

 

Kør ansvarligt

  • Tilpas din fart, og hold afstand - færdselsloven gælder også i naturen.
  • Cykel sammen - husk hjelm, telefon, 112-app og sygesikringskort.
  • Skån sporet i meget våde perioder, brug kun de robuste spor og skovvejene.

 

Vis hensyn

  • Kør i roligt tempo, når du møder andre skovgæster. Brug evt. ringeklokken i god tid - eller et verbalt "ding-ding".
  • Smid ikke dit affald i naturen.
  • Undgå steder, hvor der er mange skovgæster, og værn om dyr og planter.

Skaber mountainbikeryttere konflikter?

Når mountainbikerytterne ofte nævnes som en kilde til konflikter kan det også skyldes, at der ofte kører mange mountainbikere i de samme områder. og at aktiviteten er vokset hastigt de seneste år. Kun 1 % af befolkningen har oplevet gener fra mountainbikere på deres seneste tur, men derfor kan hyppigheden godt være større i de områder, hvor der er mange mountainbikere. Klubberne gør meget for at være gode ambassadører, men mange kører på egen hånd - det kræver jo bare en cykel.

En forskrækkelse mellem træerne
Når det sjove ved det hele er at køre stærkt og i kuperet og svært fremkommeligt terræn, så sker det af og til, at andre skovgæster bliver forskrækkede over pludselig at møde cykelryttere mellem træerne. Nogle er endda blevet så vrede over mødet med mountainbikere, at de har genereret dem eller ødelagt mountainbikesporene.

Som man råber i skoven...
Når mountainbikerytterne kører sammen i grupper advarer de ofte hinanden, om at passe på de andre skovgæster, de møder på stierne. Står man på en skovsti og ser mountainbikeryttere komme susende mens de råber "pas på til højre" så er det nærliggende at springe forskrækket til siden - og skælde lidt ud på dem, der har forskrækket én.

Derfor er der behov for, at også mountainbikerne tager mere hensyn til andre naturgæster.